Wiele osób zastanawia się tak właściwie dlaczego miód...?

W czym miód jest lepszy od cukru?

Najłatwiej będzie porównać miód do owoców.
W miodzie tak jak w owocach oprócz węglowodanów(cukrów), znajdują się dodatkowe związki które sprawiają, że miód jest nieporównywalnie zdrowszy od zwykłego białego cukru.

Tymi związkami są miedzy innymi:

  • enzymy
  • witaminy
  • mikroelementy
  • kwasy organiczne
  • aminokwasy
  • olejki eteryczne
  • składniki mineralne
  • związki aromatyczne
„DOBRZE JEST GDY POKARM JEST LEKARSTWEM, A LEKARSTWO POKARMEM”

(hipokrates – zwany ojcem medycyny)

 

Często Zadawane Pytania

Dla osób początkujących polecam miody wielokwiatowe ze względu na łagodny smak, dzięki temu będzie odpowiedni dla każdego. Osoby doświadczone mają swoje ulubione rodzaje 🙂

Miód który odbieramy od pszczół jest w stanie płynnym tz. „patoka” lecz z czasem krystalizuje i zmienia swoją postać na stałą tz. „krupiec”. (od kilku dni do kilku tygodni)

Miody wiosenne w stanie stałym są stosunkowo twarde i trudne w nabieraniu, dlatego chcąc ułatwić nam wszystkim jego konsumpcję wprawiamy go w ruch i dzięki temu nie pozwalamy mu stwardnieć. Uzyskujemy konsystencję kremową. 🙂

 

 

Darmowa konsultacja

Nie wiesz co będzie najlepszym wyborem dla Ciebie?

Z chęcią pomogę podjąć Ci decyzję!

Napisz do mnie używając formularza 🙂

Mateusz – Pszczelarz

Twój nr. tel. ułatwi mi kontakt z Tobą 🙂

Produkty pozyskiwane od pszczół

Shopping Cart